Starostou zvolen Mgr. Robert Podlas z ANO2011/NF, rada a místostarosta nebyli zvoleni

20. října 2022

Včera ve středu 19.10.2022 proběhlo ustavující jednání zastupitelstva města Napajedla pro volební období 2022-2026.

Starostou města byl zvolen Mgr. Robert Podlas z uskupení ANO2011/Napajedelské fórum.

Jednání probíhala neustále celé tři týdny, kde hned na začátku dostalo uskupeni ANO/NF dvě podmínky od KDU-ČSL, která vytvořila s ODS dvojblok a ke kterým se připojili i Mladí za Napajedla (Mladí), že místostarosta (MST) nebude ing. L.Čabla a zároveň ani jiný kandidát z jejich uskupení. Podle nás mělo vítězné uskupení právo si MST vybrat z vlastních řad, neboť získalo velký volební zisk 35%, tedy dvojnásobek mandátu od druhé strany ve volbách.

Po třech týdnech vyjednávání splnili zástupci ANO/NF podmínku, že nebude z jejich uskupení Ing. L.Čabla místostarostou a ani ve vedení radnice. Do posledních dní se vyjednávalo, se všemi o širší koalici a o pozici MST, avšak jednání ztroskotala na osobnostních požadavcích ODS a Mladých. Kandidátem na MST byl zástupci ANO/NF vybrán Michal Štěpaník. Ještě v předvečer jednání zastupitelstva se vedla jednání již jen se zástupci KDU-ČSL, kde se mluvilo o jejich splněných podmínkách a že již nebrání nic KDU-ČSL k podpoře širší koalice i s jejich účastí v radě města a budoucí spolupráci.

Avšak těsně před jednáním nám bylo sděleno, že dopolední ubezpečení o podpoře již neplatí a dále jsme byli informováni o vzdání se mandátu zastupitele Ing. M.Forsta (ANO/NF), který tímto způsobem zablokoval možnost účasti náhradníka na jednání. Ten může být účasten až následující den po rezignaci.

Tyto všechny skutky a onemocnění zastupitele Ing. L.Fryštáka (ANO/NF) pak vedly k nezvolení M.Štěpaníka místostarostou. I přes dlouhotrvající vyjednávání a splnění podmínek ze strany KDU-ČSL nás překvapuje (nebo vlastně ani ne), že v den jednání si vytvořili podmínku další…..

Jednání provázely velké technické problémy s hlasovacím zařízením. Nové tablety nechtěly spolupracovat s WiFi sítí pro hlasování. I vzhledem k tomuto stavu bylo nakonec dohodnuto, že budou ustanoveny jen výbory kontrolní a finanční. Volba rady města stejně jako místostarosty proběhne znovu na dalším jednání, jehož termín zatím neznáme.